El Greco inspiratie voor fotografie Toledo

Veritasteksten over expositie Toledo

© Dionisio González, “Toledo 4, 2013″. Ter beschikking gesteld door Ivorypress

This article in English logo Verita's Tekst- en VertaalserviceEste artículo en español

Toledo baadt in creativiteit. In 2014 verandert de stad in één groot kunstwerk om de dood van een veelzijdig kunstenaar te herdenken. De stad organiseert verschillende activiteiten in het kader van de 400ste sterfdag van El Greco, waaronder de fototentoonstelling ToledoContemporánea. De oude San Marcos kerk vormt het decor voor een magische, audiovisuele beleving.

Reusachtig spektakel van moderne kunst

Duisternis bedekt je vanaf het moment dat je de kerk binnenstapt. Ze is niet bedreigend, maar maakt deel uit van een spektakel dat begint bij de reus van José Manuel Ballester. De expressionistische en kleurrijke afbeelding vormt een uitstekend contrast met de grijze reus van Michael Rovner (Israël), die aan helemaal aan de andere kant van de ruimte is geplaatst. Door deze twee gigantische werken betreedt je een scène waarin tijd, beeld en geluid onmerkbaar in elkaar overgaan. De ervaring is compleet door de muziek van de Duitse kunstenaar Heiner Goebbels.

Kawauchi en de Japanse natuurfotografie

Terwijl je nog aan het bijkomen bent van deze ervaring, verschijnen verschillende landschappen voor je ogen. Natuurlijke elementen in levendige kleuren treden op als hoofdpersonages in het werk van de Japanse kunstenaar Rinko Kawauchi. Zijn beelden zijn zo gedetailleerd en realistisch dat je ze bijna wilt aanraken om te verifiëren dat het foto’s zijn.

Samenkomst natuur en stad in Toledo

Zoals al eerder aangegeven in het artikel over het artistieke leven van El Greco, voelde deze schilder een enorme aantrekkingskracht voor de natuurlijke elementen. Kawauchi was niet de enige die door dit thema werd geïnspireerd. Philip-Lorca Dicorcia (V.S.) creëerde mystieke werelden met zijn foto’s van bewolkte panoramas.

Veritasteksten voegt woord bij beeld

© Abelardo Morell, “Tent-Camera Image On Ground: General View of Toledo, Toledo, Spain, 2013″. Ter beschikking gesteld door Ivorypress

Een echt meesterwerk in deze tentoonstelling is het werk van de Cubaan Abelardo Morell. Ieder beeld bestaat uit verschillende lagen. Een laag van stenen of cement ligt op een foto van een Tolediaans monument. Het resultaat is vreemd genoeg geen chaotische compositie. Het tweede niveau benadrukt juist de schoonheid die in de stad te zien is. De Zwitser Matthieu Gafsou legt op een andere manier de focus op de stad. Hij laat de urbane elementen door een magische lichtval afsteken tegen de natuurlijke omgeving waarin deze zich bevinden. Zowel Dionosio González (Spanje) als de Amerikaan David Maisel gaan geheel op in de details van het stedelijke landschap.

De stijl van El Greco krijgt vorm

Deze lijn van werken volgend, valt de artistieke ontwikkeling van El Greco op. In zijn schilderij Vista de Toledo uit hij zijn liefde voor de stad in een realistische, doch vervreemdende manier door niet-bestaande, futuristische objecten toe te voegen aan het panorama van Toledo. In de beelden van de Braziliaan Vik Muniz komt deze combinatie van bestaande en bedachte elementen terug.

Internationale kunst en religie in extremis

In het werk waarmee de Argentijn Marcos López en Massimi Vitali (Italië) El Greco herdenken, is religie erg belangrijk. López toont een carnavalesk Toledo, doordat hij extreem veel aandacht besteedt aan bepaalde –religieuze- details in het leven van de Toledeanen. Vitali laat de stad en haar traditionele banden met religie zien. Voor de Iraanse kunstenares Shirin Neshat dienen de –religieuze- portretten van El Greco als inspiratie. Ze richt al haar aandacht op drie onderdelen die duidelijk zichtbaar zijn in de schilderijen van de Griekse kunstenaar: de bewegingen, de devotie en de innerlijke wereld van haar karakters. Het werk van Flore-aël Surun (Frankrijk) toont die innerlijke wereld door het krachtig gebruik van licht en schaduw, waarmee de fotografe zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de geportretteerden laat zien.

veritasteksten brengt beelden onder woorden

© Flore-aël Surun / Tendance Floue “Ruben”, from the series By the Grace, 2013
Ter beschikking gesteld door Ivorypress.

Memorabele herdenking  van El Greco

ToledoContemporánea is een fototentoonstelling die de stad Toledo in al haar pracht laat zien. Zowel in het heden als in het verleden en de toekomst. Tegelijkertijd is het een waardige herdenking van een innovatief kunstenaar: El Greco. Een waar spektakel dat nog te beleven is tot 14 juni 2014 in (de oude kerk) San Marcos Cultureel Centrum.