Wadlopen: sportief avontuur in de Nederlandse natuur

Lekker & Leuk is op weg naar de provincie Groningen voor een sportief avontuur dat zowel in Nederland als in Duitsland erg populair is. De groep komt na een reis met het openbaar vervoer van ongeveer vier uur – de reis begon in Den Haag- aan in Pieterburen. De laatste twee uren was er geen enkel levend wezen te zien en hier is het ineens immens druk. Wat is er aan de hand?

This article in English logo Verita's Tekst- en VertaalserviceEste artículo en español
Toerisme in Pieterburen

Het dorpje Pieterburen staat bekend om zijn zeehondenopvangcentrum, dat ieder jaar meer dan duizend mensen aantrekt. Op zonnige dagen als deze komt de massa toeristen echter om een andere reden: een wadlooptocht met gids.

De ideale wadloopschoen

De ideale wadloopschoen

In hun maagdelijk witte schoenen gaan de toeristen in de rij staan. De registratie van het evenement vindt plaats in café De Buren. Vanaf het café is het nog zo’n drie kilometer naar de dijk waar de wandeling begint. Onze Lekker & Leuk groep gaat wat liften en deelt de auto met aardige toeristen.

Nederlands avontuur in alle talen

De avonturiers komen uit alle delen van het land, maar omdat de provincie Groningen zo dichtbij Duitsland ligt, wandelen er ook enkele oosterburen mee. Daarnaast is er Engels, Spaans of een taal te horen die niet meteen herkenbaar is. De toeristenkaravaan loopt naar het begin van de tocht waar ze worden verdeeld in gelijke porties.

Muddy-walk.jpg
Glijdend over het wad

Een enorme dijk vol schapen verbergt een andere wereld. Die van een sereen en weids landschap en een helderblauwe hemel met hier en daar een paar schapenwolken. In de ogen van de deelnemers is een schittering te zien die wordt veroorzaakt door het prachtige uitzicht. Het wadlopen zelf levert een geheel andere sensatie op. Het wad is glibberig en slijmerig. Het kost vrij veel moeite om door te lopen, omdat het wad op bepaalde plaatsen net drijfzand is waar je in blijft steken.

Ploegen door het water

Toch begint het echte avontuur pas wanneer de gidsen de groepjes een voor een naar de geul brengen. De westenwind is krachtig en het water staat hoger dan normaal. Een paar deelnemers lachen, anderen zijn minder tevreden. De geul is diep. Ouders dragen hun kinderen op de schouders. Langzaam en met veel moeite bewegen de avonturiers zich door het tot aan de middel reikende water.

De geur van slijk en wad

Nat en onder de modder bereiken de deelnemers het einde van de wadlooptocht. Hier is er de mogelijkheid om andere kleren aan te trekken en de schoenen, benen, het gezicht enz. te wassen. Nagenoeg schoon overwint de Lekker & Leuk groep zijn schaamte en vindt een paar autobezitters die het niet erg vinden om enkele niet zo fris ruikende mensen naar Pieterburen te rijden.

* De foto’s in deze reportage zijn gemaakt door groepsleden van Lekker & Leuk.